Πηγή: www.corallia.org
Μαρούσι, 24.07.2013: Εξαιρετικά ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τη σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου προγράμματος για την ενίσχυση καινοτομικών clusters υψηλής τεχνολογίας, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σε εθνικό επίπεδο.
Το πρόγραμμα «Φάση-2 Ενίσχυσης Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική» προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2008 ως μια από τις δράσεις-πιλότους για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα και των Π.Ε.Π. Αττική 2007-2013 και Μακεδονία-Θράκη 2007-2013, υπό τη διαχείριση της Μονάδας Corallia του Ε.Κ. Αθηνά ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για έργα Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και ενισχύθηκαν συνολικά 40 καινοτόμες επιχειρήσεις και 13 ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, που αξιοποίησαν τη στήριξη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους παρείχε το πρόγραμμα, και κατάφεραν να επιδείξουν αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την χρονική περίοδο πριν την έναρξη του προγράμματος, σε μια σειρά από μακρο-οικονομικούς και καινοτομικούς δείκτες, όπως:
- Κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων: ρυθμός αύξησης +145,34%.
- Απασχόληση στις επιχειρήσεις: ρυθμός αύξησης +69,70%.
- Εξαγωγές των επιχειρήσεων: ρυθμός αύξησης +108,45%.
- Επενδύσεις από ιδιώτες επενδυτές: αύξηση +269,34%.
- Αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας: αύξηση +177,27%.
- Εκπόνηση διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών/ερευνητικών φορέων: αύξηση +106,00%.
Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι, μέσω του προγράμματος, έγινε προσέλκυση άνω των 20 εκατ. ευρώ επενδυτικών κεφαλαίων (Venture Capital και στρατηγικών επενδυτών) τα οποία, σε συνδυασμό με αντίστοιχα ιδιωτικά κεφάλαιατων συμμετεχουσών επιχειρήσεων και με τη δημόσια χρηματοδότηση του προγράμματος της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, δημιούργησαν συνολικά ένα απολύτως εστιασμένο πρόγραμμα clustering σε έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία, συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Ο καθ. Βασίλειος Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia σχολίασε: «Σήμερα είμαι διπλά χαρούμενος: αφενός γιατί αξιώθηκα να ζήσω μια ακόμα σπουδαία επιτυχία για τη χώρα και αφετέρου γιατί αισθάνομαι ότι η επιτυχία του Προγράμματος είναι εθνική παρακαταθήκη για το μέλλον. Εύχομαι ότι με τη δύναμη της συνεργασίας θα καταφέρουμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε τον πνευματικό μας πλούτο και να επαναπροσδιορίσουμε το αύριο όλων μας».
Σε σχετική του δήλωση ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, Δ/ντης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας του Corallia και Υπεύθυνος του προγράμματος, ανέφερε: «Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις της εποχής, αναλάβαμε να διαχειριστούμε ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και υψηλών απαιτήσεων με στόχο να αναδείξουμε, μέσα από απτά αποτελέσματα, τη δυναμική της χώρας στην υψηλή τεχνολογία αλλά και τη σημασία του αναπτυξιακού εργαλείου τωνclusters. Η επιτυχία του προγράμματος αντανακλά την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και την προσήλωση στο στόχο που επέδειξαν όλοι οι συντελεστές του: η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ, η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, και όλα τα αρμόδια Υπουργεία και λοιπές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, και προφανώς τα μέλη της ομάδας του οργανισμού μας, που με συνέπεια και συνέχεια αντιμετώπισαν αποτελεσματικά κάθε πρόκληση».
Το πρόγραμμα, μια από τις πιο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αποτελείται από επιμέρους άξονες, όπως ενισχύσεις νέων και πολύ μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων (ενέργεια Ι του προγράμματος), εκπόνηση συνεργατικής έρευνας αιχμής από συμπράξεις βιομηχανικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων (ενέργεια ΙΙ του προγράμματος), εκπόνηση βιομηχανικής έρευνας αιχμής με συν-επένδυση από ιδιώτες επενδυτές/Venture Capital (ενέργεια ΙΙΙ του προγράμματος), οριζόντιες δράσεις επιχειρηματικής ανάπτυξης (ενέργεια IV του προγράμματος), και ειδικές δράσεις υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη του Cluster (ενέργεια V του προγράμματος).
Ο Στέφανος Σεβαστός, Υπεύθυνος Ελέγχων και Πιστοποιήσεων του προγράμματος, ανέφερε: «Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις πιο φερέλπιδες δυνάμεις της χώρας, τόσο σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικού και ερευνητικού-ακαδημαϊκού ιστού και μέσα από συστηματική δουλειά και συνεργασία, να αποδείξουμε ότι η χώρα έχει ικανότητα, δομές και όρεξη να ανταγωνιστεί διεθνώς. H τελική επιτυχία αντανακλά την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και πρωτίστως τις προσπάθειες των νέων ερευνητών».
Η Νάνσυ Λίβα, Υπεύθυνη Δημοσιονομικής Παρακολούθησης του προγράμματος, ανέφερε: «Τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Μέσα σε 5 χρόνια και παρόλη την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, αποδείξαμε ότι με αθόρυβη, συστηματική και κυρίως ομαδική δουλειά μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας της χώρας μας. Οι στόχοι του προγράμματος δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή ενός εξαιρετικού επιτελείου συνεργατών όλων των συμμετεχόντων φορέων και οργανισμών».