Καθοδηγήστε σωστά την ομάδα σας.
Στην ταινία “Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών” του 1989, ο ανεπανάληπτος Robin Williams ζητά από τους μαθητές τους να τον προσφωνούν ως “O Captain my Captain”, ως φόρο τιμής στον αγαπημένο του ποιητή Walt Whitman. Πράγματι, οι μαθητές, εμπνευσμένοι από τον χαρισματικό τους καθηγητή, κάνουν ακριβώς αυτό, ανεβαίνοντας στα θρανία τους, σε μία από τις πιο συγκινητικές σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Είμαι σίγουρος ότι σχεδόν όλοι έχετε δει αυτή τη σκηνή. Όμως, φεύγοντας από τον κινηματογράφο και περνώντας στο επιχειρείν, εσείς, αλήθεια, πόσο “Captain” είστε; Πόσο πολύ εμπνέετε και πόσο σωστά καθοδηγείτε την ομάδα ή τις ομάδες σας; Τι κάνετε που δεν πρέπει να κάνετε και τι δεν κάνετε που πρέπει να κάνετε; Δείτε 3 σημαντικές συμβουλές στο άρθρο μου που ακολουθεί.
#01. Όχι στο micro-management
Το micro-management είναι η άποψη ότι μόνο ο επικεφαλής μπορεί να εκτελέσει σωστά μια εργασία. Ή όπως είναι πιθανόν να λέτε αναψοκοκκινισμένοι, εσείς πρέπει να κάνετε τη δουλειά γιατί κανείς άλλος δεν μπορεί! Δυστυχώς, η ζημιά που κάνετε με αυτή τη στάση καθοδήγησης της ομάδας είναι διπλή: και στους ανθρώπους σας και σε εσάς.
Ανεξαρτήτως από τη σοφία και την εμπειρία σας, εάν κάνετε τη δουλειά των ανθρώπων σας, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να καταφέρει η ομάδα σας να αλλάξει επίπεδο. Σύντομα, η κριτική τους σκέψη και τα ταλέντα τους θα ατροφήσουν, καθώς θα περιμένουν τα πάντα από εσάς: “αφού ό,τι και να κάνουμε, θα έρθει και θα τα αλλάξει όλα!”.
Επιπλέον, το να κατατρίβεστε με το micromanagement σάς στερεί χρόνο από τη διαχείριση των ηγετικών σας καθηκόντων. Εάν πάψετε να ασχολείστε ακόμη και με το ποια θα είναι η γραμματοσειρά στο power point της παρουσίασης, θα ελευθερώσετε χρόνο για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε: στρατηγική σκέψη. Και τέλος, όσο και να μη θέλω να σας στενοχωρήσω, ποιος σας είπε ότι εσείς κάνετε τα πράγματα καλύτερα από ότι θα τα έκανε η ομάδα σας;
#02. Όχι στο perfection-management
Πελάτης μου, δραστηριοποιούμενος στον χώρο της εστίασης, αποφάσισε πριν κάποια χρόνια να δημιουργήσει μία 3D μασκότ για την επιχείρηση. Ανέθεσε το project σε μία από τις πιο έμπειρες ομάδες της εταιρείας του, ανθρώπους του marketing και των πωλήσεων, και περίμενε τα αποτελέσματα.
Στα πρώτα προσχέδια, ήταν, κατά δήλωσή του “95%” ευχαριστημένος. Στον δεύτερο γύρο προσχεδίων, η ικανοποίησή του έφτασε στο 98%, και παρ’ όλα αυτά επέμεινε και για τρίτο γύρο. Ο 3D compositor, αλλά και η ίδια η ομάδα του πελάτη παρουσίασε εμφανή σημάδια κόπωσης και απογοήτευσης. Όταν ήρθε και ο τρίτος γύρος προσχεδίων, ξαφνικά ο πελάτης μου συνειδητοποίησε ότι η ικανοποίησή του δεν ήταν πλέον πάνω από 80%!*
Είναι λογικό. Η επιδίωξη της τελειότητας είτε δεν θα έρθει ποτέ είτε θα καθυστερήσει υπερβολικά το οποιοδήποτε project, ρίχνοντας νερό στον μύλο των ανταγωνιστών. Όταν αναθέτετε οποιοδήποτε έργο στην ομάδα σας, έχετε πάντα στο νου σας το “αποδεκτό επίπεδο”. Το πέτυχαν; Το έργο τελείωσε! Άλλωστε, όπως οι εταιρείες λογισμικού αλλά και ηλεκτρονικών, πάντοτε επανέρχονται με νέα, πιο βελτιωμένη έκδοση (iPhone 15 κανείς;), το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς για οποιοδήποτε project.
*Σημείωση: ο πελάτης μου τελικά επέστρεψε στο δεύτερο προσχέδιο, έχοντας χάσει περισσότερους από δύο μήνες, αλλά και ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.
#03. Όχι στο democracy-management
Ίσως έχετε και εσείς πέσει θύμα του “δημοκρατικού” management. Όλα τα μέλη της ομάδας είναι ίσα, κανείς δεν έχει προβάδισμα έναντι κανενός, και αποτελούμε όλοι μία ομάδα, σαν μια γροθιά, χωρίς “πριμαντόνες” και “ντίβες”. Δυστυχώς, σας έχω νέα. Η δημοκρατία μπορεί να είναι το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης για μία χώρα, αλλά όχι για μία επιχείρηση.
Πριν με παρεξηγήσετε και αναρωτηθείτε “δηλαδή, πρέπει να γίνω τύραννος;”, εξηγούμαι: η ομάδα σας πρέπει να έχει και άλλους ηγέτες εκτός από εσάς. Είναι καθήκον σας τόσο προς την επιχείρηση όσο και προς τα χαρισματικά μέλη της ομάδας σας, να τους δώσετε την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να γίνουν οι ίδιοι ηγέτες. Και αυτό όχι σε θεωρητικό επίπεδο ή σε ένα εταιρικό τίτλο χωρίς νόημα, αλλά στην πράξη και στη μάχη: “όταν λείπω εγώ, το project θα το τρέχει ο Δημήτρης και η ομάδα θα λειτουργεί σαν να είμαι παρών”.
Επίλογος
Αυτά λοιπόν είναι τα τρία μεγάλα “όχι” στην καθοδήγηση της ομάδας σας. ‘Όχι στη μικροδιαχείριση, όχι στην τελειομανία, όχι στην υπερδημοκρατία. Τηρήστε τα και κάντε την ομάδα σας να ανέβει στα γραφεία της φωνάζοντας “O Captain my Captain”!
Πηγή τoυ άρθρου