Μπορούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν προς την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ;
Μια νέα εποχή στον παγκόσμιο «πόλεμο» των ημιαγωγών (μικροτσίπ) σηματοδοτούν οι διεθνείς εξελίξεις, με αφορμή τις αντιμαχίες Κίνας – Δύσης. Στο επίκεντρο του 2ου Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ) που θα λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια θα βρεθεί το σχέδιο της Κομισιόν για την αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στη Γηραιά Ήπειρο. Πρόκειται για τον λεγόμενο νόμο «Chips Act», βάσει του οποίου θα διατεθούν 42 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους για επενδύσεις στην αλυσίδα ημιαγωγών.
Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών αξίας 440 δισ. ευρώ είναι περίπου 10%. Η ομάδα των χωρών θα απευθυνθεί σε εταιρείες ώστε να δημιουργηθούν συμμαχίες για την έρευνα και την επένδυση στον σχεδιασμό και την κατασκευή επεξεργαστών και θα εξετάσει την χρηματοδότηση τέτοιων έργων.
Αυτό ακριβώς το σημείο αποτελεί μια καίρια ευκαιρία για την Ελλάδα να σκεφτεί και να αποφασίσει ποιο μέρος της (ευρωπαϊκής) εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να αναλάβει και ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι της εκπαιδεύονται για τη βιομηχανία των ημιαγωγών και τις μυριάδες εφαρμογές τους στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).
Οι ομιλητές συμπεριλαμβάνουν τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Επικεφαλή Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Μιχάλη Δρίτσα και τον κ. Θωμά Σκορδά, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντής, EE – DG CONNECT.
Στο Φόρουμ θα μιλήσουν επίσης διακεκριμένοι εκπρόσωποι από πολυεθνικές και τεχνολογικούς οργανισμούς όπως o Γεώργιος Κοτρώτσιος – Vice President Strategic Relations CSEM, Victor Acinas – Program Manager APPLIED MATERIALS, Romano Hoofman – Program Director IMEC, Kai Hackbarth – Senior Technology Evangelist IoT and Connected Products BOSCH, Mark Bate Senior Product Sales Manager ANSYS.