Ενθαρρυντικός είναι ο απολογισμός του προγράμματος υποστήριξης της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων «INVENT ICT», μετά την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου, καθώς το 75% των συμμετεχόντων έχει καταφέρει να ιδρύσει επιχείρηση, δημιουργώντας νέες υπεραξίες και καινούργιες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, 32 εγχειρήματα κατάφεραν να αυτονομηθούν από τη «θερμοκοιτίδα», ενώ έχουν αναδειχθεί δεκάδες καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις με εξαιρετικές αποδόσεις, οι οποίες προσέλκυσαν χρηματοδότηση, που συνολικά ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ. Εξ’ αυτών, τα 340.000 προήλθαν από ΕΣΠΑ, τα 700.000 από venture capitals (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών), τα 100.000 από διαγωνισμούς και άλλα προγράμματα και τα 20.000 από Business Angels.
To «INVENT ICT», προωθεί την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας από deep tech επιχειρήσεις και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο δύναται να αποτελέσει αρωγό στην επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που συνδέει την έρευνα, το επιχειρείν, τις Πολυτεχνικές Σχολές και το οικοσύστημα των startups δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες, εμπειρία και παρακαταθήκες για τέτοιου τύπου συνεργατικά μοντέλα που προάγουν έτσι την ουσία της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, μεταφράζοντας την έρευνα σε εταιρικά σχήματα.
Στους 3 κύκλους του προγράμματος, περισσότερες από 134 προτάσεις υποβλήθηκαν για ένταξη στο πρωτοπόρο πρόγραμμα από ερευνητικές ομάδες, οι οποίες ωφελήθηκαν πολλαπλώς με:
- εξατομικευμένο coaching και mentoring
- συμμετοχή σε διεθνείς και εθνικές εκδηλώσεις
- δικτύωση με συνεργάτες προγράμματος και δυνητικούς πελάτες
- σεμινάρια και εκπαιδευτικά Workshops
- πρόσβαση σε χρηματοδότηση
Οι ιδέες
Drones και δορυφόροι για την καλλιέργεια κτημάτων, φώτα, θέρμανση και παραθυρόφυλλα που ανοίγουν… μόνα τους, θερμοθάλαμοι που διατηρούν το φαγητό σε ιδανική θερμοκρασία από το μαγαζί ως την πόρτα του πελάτη, υπολείμματα καφέ που γίνονται αξιοποιήσιμη πρώτη ύλη από την κοσμετολογία.
Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο από τις νεοφυείς ιδέες που εξελίσσονται σε καινοτόμες επιχειρήσεις.
Οι ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατέθεσαν προτάσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά και αφορούν σε λύσεις τεχνολογίας Πληροφορικής και επικοινωνίας σε διαφορετικούς τομείς, όπως η υγεία, τα ταξίδια, η γεωργία, οι υποδομές κ.α,
Για παράδειγμα, η ομάδα Joy Foundry έφτιαξε την πλατφόρμα Keyonic με την οποία μπορεί κανείς να διαχειριστεί κτηριακές εγκαταστάσεις με ένα μόνο κλικ από το κινητό, η Scientia Maris λογισμικά, τα οποία είναι απαραίτητα στους μηχανικούς, προκειμένου να σχεδιάζουν βιώσιμα έργα στο θαλάσσιο περιβάλλον και στις κρατικές αρχές (διευθύνσεις υπουργείων, περιφέρειες και δήμους) για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, η Airbots Agri-Tech ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, όπως τα drones και η πληροφορία από δορυφόρους στη γεωργία μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η Coffeco αξιοποιεί τα οργανικά υπολείμματα του καφέ βγάζοντας τις θρεπτικές ουσίες που κρύβονται μέσα τους και η HyBox κατασκεύασε ένα θερμοθάλαμο μεταφοράς φαγητού, ώστε να παραδίδεται στον πελάτη χωρίς απώλεια θερμοκρασίας.
Ο απολογισμός
Οι συμμετέχοντες κάνοντας απολογισμό του πόσο ωφελήθηκαν από αυτή, κατέθεσαν σε βίντεο την εμπειρία τους, καταδεικνύοντας τη σημαντικότητα της ορθής καθοδήγησης στις ανερχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις.
«Είχαμε καθοδήγησης στα πρώτα μας βήματα», «Είσαι μέρος ενός ισχυρού δικτύου, οι άνθρωποι που είναι στο δίκτυο σου προσφέρουν πολλές ευκαιρίες» «Μας έδειξε πώς να βρούμε την αγορά, μας βοήθησε να δώσουμε έμφαση στο κομμάτι του μάρκετινγκ και του business» δήλωσαν οι εκπρόσωποι των ομάδων κατά την εκδήλωση για την ολοκλήρωση των 3 κύκλων.
Ο απολογισμός του τρίτου κύκλου, μετά από περισσότερες από 850 ώρες υποστήριξης, αποτυπώνει έμπρακτα ότι το Invent ICT – θερμοκοιτίδα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διασύνδεση επιχειρηματιών, επενδυτών και νεοφυών επιχειρήσεων από το εθνικό και διεθνές οικοσύστημα και καθοριστικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του επιχειρείν και του ακαδημαϊκού κόσμου (πάνω από 370 συμμετέχοντες στις ομάδες). Επίσης, η θερμοκοιτίδα παρείχε τεχνολογικές λύσεις μέσα από την αξιοποίηση σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων και ευρύτερα της γνώσης που παράγεται στα πολυτεχνεία, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Δομή Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τους Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) με την αρωγή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).
Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση απολογισμού της θερμοκοιτίδας, όπου τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος.