Δεν θα ήταν τέλειο εάν αφήναμε τα έντονα αρνητικά συναισθήματα στο αυτοκίνητο ή στο λεωφορείο πριν μπούμε στο γραφείο κάθε πρωί; Τότε θα ήταν εύκολο να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση, όσο εκνευριστική κι αν είναι, με ηρεμία και τετράγωνη λογική. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι φτιαγμένοι οι άνθρωποι, και είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από τη συγκυρία λειτουργώντας, εν τέλει, εναντίον σας.
Για πολλούς από μας, το πιο δύσκολο κομμάτι μιας δουλειάς είναι η αντιμετώπιση ενός προβληματικού συναδέλφου, επισημαίνει η Kathi Elster της εταιρείας coaching K Squared. Ας πούμε ότι κάποιος έρχεται σε μια συνάντηση όπου είστε κι εσείς – ένας συνάδελφος με τον οποίο μοιραστήκατε μια ιδέα, η οποία τώρα ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι δική του. Έχετε ενοχληθεί και είστε εκνευρισμένος. Κατανοητό. Αλλά αν πάτε και πείτε «ε, αυτή είναι δική μου ιδέα», κινδυνεύετε να φανείτε χαζός ή ανώριμος. «Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τη φύση κάποιου. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε σε προβληματικές συμπεριφορές» λέει η Elster.
Σαν πρώτο βήμα, πείτε στον εαυτό σας ότι δεν είστε σε θέση να αντιδράσετε ορθολογικά μέσα στα νεύρα της στιγμής. Βγείτε έξω, περπατήστε αν μπορείτε, ακούστε μουσική ή μοιραστείτε τη σύγχυσή σας με έναν φίλο – οτιδήποτε θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να σκεφθείτε καθαρά. Στη συνέχεια, σκεφθείτε «τι ρόλο μπορεί να έπαιξε η δική σας συμπεριφορά» προτείνει η Elster. «Μήπως εμπιστευτήκατε πάρα πολύ τον συγκεκριμένο συνάδελφο; Μήπως του είπατε πάρα πολλά σχετικά με την ιδέα σας;». Το θέμα εδώ είναι να βρείτε τρόπο ώστε να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος. Και μόλις βρείτε την ευκαιρία να σκεφθείτε ορθολογικά, συναντήστε τον συνάδελφό σας και γνωστοποιήστε του ότι δεν είστε καθόλου ικανοποιημένος με το τι έκανε. Διατηρήστε έναν τόνο που να αποπνέει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, χωρίς γκρίνια.
Μια συνάντηση με τον συνάδελφο και το κοινό αφεντικό σας δεν θα έβλαπτε επίσης. Εκμεταλλευτείτε μια τέτοια ευκαιρία για να επεκταθείτε σχετικά με την πρότασή σας, ξεκινώντας με ένα σχόλιο που να αποσαφηνίζει ποιανού ήταν η ιδέα. Κάτι, δηλαδή, του τύπου «όταν μοιράστηκα την ιδέα μου με τον Γιώργο, αυτό που είχα κατά νου ήταν …». Σε κάθε περίπτωση, όποιο και να είναι το πρόβλημα με τη συμπεριφορά του συναδέλφου, φροντίστε να αποστασιοποιηθείτε πρώτα από το συμβάν κι από την ένταση της στιγμής. Και αντιδράστε με επαγγελματισμό, χωρίς να αποξενώσετε τον άλλον, αλλά και χωρίς να φανείτε αδύναμος.
Πηγή: fortunegreece.com