Πως μπορείς να οδηγήσεις μια υπερ-ομάδα με Φίρμες στο Απόλυτο Αποτέλεσμα ή στην Πλήρη Διάλυση

    Από: Vicky Dallas

Πολύ ωραία. Νιώθω πολύ έξυπνη, πολύ δυνατή, νιώθω πως θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα καλύτερα από τους άλλους. Μπράβο μου!

Τελικά όμως δεν κάνω τίποτα. Γιατί? Μα γιατί, πολύ απλά, δεν μπορώ να τα κάνω όλα. Επιλέγω λοιπόν να δημιουργήσω μια ομάδα. Ένα παράδειγμα ανίκητης ομάδας είναι αυτή που αποτελείται από «ξεχωριστούς» ανθρώπους. Έξυπνους, μορφωμένους, με κριτική άποψη και όρεξη για δουλειά.

Εκεί λοιπόν ξεκινάει το όλο παιχνίδι. Πώς μια ομάδα «δυνατών» ανθρώπων μπορεί να έχει αποτέλεσμα άξιο θαυμασμού, ή αποτέλεσμα άξιο μιας παλάμης ορθάνοιχτης με κατεύθυνη προς την ομάδα -κοινώς: Μούτζα?

Στα δικά μου μάτια μια ομάδα όπως αυτή που περιέγραψα παραπάνω έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους AVENGERS (2012) – για να αποκτήσει και αυτό που γράφω λίγο glamour από Hollywood…

!command:see:1185!

Οι Avengers είναι μια ομάδα ανθρώπων περίεργων. Με θεματάκια….

  • Ο Hulk, για παράδειγμα, άμα νευριάσει – θολώνει – δεν σκέφτεται καθαρά και μπορεί να τα σπάσει όλα – ακόμα και να κάνει κακό σε αυτούς που είναι στην ομάδα του.

  • Ο Iron Man θεωρεί ότι τα ξέρει όλα και ότι είναι καλύτερος από όλους. Του αρέσει να παίζει με τα νεύρα σου, του αρέσει να σε προκαλεί.

  • Ο Thor είναι προστάτης του καλού. Αν τον ενοχλήσεις στα πιστεύω του μπορεί να στραφεί εναντίον σου.

  • Captain America είναι ο πρώτος φοβερός τύπος στην ομάδα. Τώρα πια βέβαια, είναι κάπως ξεπερασμένος. Πάντα μιλάει με πολύ ενθουσιασμό για τα πιστεύω του και οι άλλοι τον χλευάζουν.

Δεν θα αναφέρω όλους τους χαρακτήρες των Avengers, οι παραπάνω είναι αρκετοί για να εξηγήσω τι σκέφτομαι.

Hulk

Πως μπορείς να οδηγήσεις μια υπερ-ομάδα με Φίρμες στο Απόλυτο Αποτέλεσμα ή στην Πλήρη Διάλυση

Συνήθως στις ομάδες πάντα υπάρχει ένα μέλος που λέει την άποψή του 1 φορά. Δε δέχεται εύκολα αρνητικό Feedback και συνήθως ό,τι του λες το παίρνει τοις μετρητοίς. Τα παίρνει προσωπικά με λίγα λόγια – θολώνει και αντί να δεχθεί την άποψή σου δημιουργεί ένταση και καυγάδες – συχνά σου κάνει προσωπική επίθεση και χαλάει όλο το κλίμα της ομάδας. Ακόμα πιο συνηθισμένο είναι αυτός ο άνθρωπος – αυτό το μέλος της ομάδας – να μετανιώνει πέντε λεπτά μετά για ό,τι έχει πει. Η ομάδα βέβαια έχει ξινίσει, είναι φοβισμένη από την αντίδραση του Hulk και θα το σκεφτεί δυο φορές πριν ξαναπει την άποψή της.

Καταρχάς πρέπει να δεχτούμε ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικά βιώματα και στο 99% των περιπτώσεων, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Ακόμα και αν είναι αρκετά δυνατοί για να αλλάξουν, αυτό παίρνει πάρα πολύ χρόνο και γίνεται σε πολύ μικρές δόσεις η αλλαγή, έτσι που δεν την παίρνεις χαμπάρι.

‘Αρα λοιπόν τι κάνουμε με τον Hulk της ομάδας? Σκεφτόμαστε ότι είναι “κομπλεξικός” και τον βάζουμε στο περιθώρειο? Ή το καλύτερο είναι να δούμε πώς θα μπορούσαμε από τη μια να “καταλάβουμε” τα “θεματάκια” του Hulk και από την άλλη να σεβαστούμε τις ιδιοτροπίες του και να καταφέρουμε να πάρουμε Ό,ΤΙ περισσότερο μπορούμε από αυτόν, για το καλό της ομάδας.

Iron Man

Πως μπορείς να οδηγήσεις μια υπερ-ομάδα με Φίρμες στο Απόλυτο Αποτέλεσμα ή στην Πλήρη Διάλυση

Ας πάμε τώρα στον Iron Man. Το “ψώνιο” της ομάδας, ο “ξερόλας”, αυτός που μας προκαλεί συνέχεια, αυτός με τον οποίο συνήθως αποφεύγουμε να έρθουμε σε κόντρα γιατί έχει τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του που μάλλον (μόνο και μόνο λόγω αυτοπεποίθησης) θα μας απαντήσει με ένα τρόπο που θα μείνουμε με ανοιχτό το στόμα και θα νιώσουμε χαζοί!). Το πρώτο πράγμα που πρέπει κατά την άποψή μου να προσέξουμε με τον τύπου Iron Man της ομάδας, είναι να μην τον μισήσουμε μόνο και μόνο επειδή είναι “ψώνιο”. Μόνο και μόνο επειδή έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση απ’ όση έχουμε εμείς και κατά βάθος ίσως και να τον ζηλεύουμε… Να βάλουμε στην άκρη όλες τις ανοησίες που λέει και να κρατάμε μόνο τα θετικά!!! Να μην τον κρίνουμε όσο σκληρά τον κρίνουμε γιατί, απ’ ότι έχω ακούσει – σε θέματα ψυχολογίας – συνήθως ο Iron Man είναι στην πραγματικότητα πολύ ανασφαλής και όλη αυτή η σιγουριά που βγάζει είναι μάλλον μια ασπίδα για να προστατέψει τον ίδιο του τον εαυτό.

Thor

Πως μπορείς να οδηγήσεις μια υπερ-ομάδα με Φίρμες στο Απόλυτο Αποτέλεσμα ή στην Πλήρη Διάλυση

Πάμε στον Thor τώρα. Ο Thor είναι πολύ καλός! Όλοι τον αγαπάμε. Αλλά όταν του θίξεις τα πιστεύω του γίνεται και αυτός “σπαστικούλης”. Αγύριστο κεφάλι και πια δεν είναι μέλος της ομάδας αλλά κάνει ό,τι θέλει και κινείται όπως θέλει. Πώς γίνεται λοιπόν ένα αγαπητό μέλος της ομάδας να στραφεί εναντίον της ομάδας έτσι ξαφνικά?

Ίσως τελικά είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα – όταν επιλέγεις τα μέλη της να μην κοιτάς μόνο πόσα ξέρουν, πόσα “κοννέ” έχουν, πόση δύναμη έχουν, αλλά να κοιτάς και αν ταιριάζουν οι αξίες σας. Αν φτάσεις μερικούς μήνες μετά τη δημιουργία μιας ομάδας να έχεις διαμάχες γιατί οι βασικές αξίες των μελών της είναι διαφορετικές, τότε έχεις πρόβλημα, γιατί οι αξίες του καθενός μας είναι κάτι που δύσκολα αλλάζει. Άρα, ή αλλάζεις στρατηγική ώστε να είναι αποδεκτή από τις αξίες όλων των μελών ή η ομάδα περνάει την πρώτη της σοβαρή κρίση. Θέματα αξιών μπορεί να καταφέρεις να τα ξεπεράσεις στην πρώτη κρίση της ομάδας, γιατί ακόμα όλοι έχετε ένα κοινό στόχο και βρίσκεστε στο στάδιο της δημιουργίας, το οποίο βέβαια έχει πολύ πλάκα. Σιγά σιγά οι στόχοι αλλάζουν (όλων των μελών) η φάση της δημιουργίας περνάει και έρχονται φάσεις που δεν έχουν και τόσο πολλή… πλάκα. τα θέματα αξιών λοιπόν δεν εξαφανίζονται. Έρχονται ξανά και ξανά μπροστά μας και όσο περνάει ο καιρός έρχονται όλο και πιο συχνά.

Captain America

Πως μπορείς να οδηγήσεις μια υπερ-ομάδα με Φίρμες στο Απόλυτο Αποτέλεσμα ή στην Πλήρη Διάλυση

Τελευταίος έμεινε ο Captain America. Το γηραιότερο μέλος της ομάδας. Μπορεί καμμιά φορά να μας κουράζει γιατί νιώθουμε πως αυτά που λέει δεν συμβαδίζουν με την εποχή που ζούμε. Λέει απόψεις – νομίζει ότι είναι καλύτερος από όλους (επειδή έχει εμπειρία) αλλά εμάς αυτό δεν μας αγγίζει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που όσο και να αλλάζει ο τρόπος που δουλεύει ο κόσμος, ο τρόπος που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, αυτά τα πράγματα παραμένουν πάντα ίδια. Επίσης, είτε μας αρέσει είτε όχι, όσο και να μας τη “σπάει” να μας λένε τι να κάνουμε, η δύναμη της άποψης κάποιου που ΕΧΕΙ κάνει λάθη, ΕΧΕΙ υπάρξει στη θέση μας πριν από εμάς, ΕΧΕΙ δει περισσότερα πράγματα, είναι πολύ πολύ χρήσιμη και άξια.

Συμπέρασμα

Πως μπορείς να οδηγήσεις μια υπερ-ομάδα με Φίρμες στο Απόλυτο Αποτέλεσμα ή στην Πλήρη Διάλυση

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα?

  • Δεν θα υπάρξεις ποτέ σε μια ομάδα που δεν υπάρχουν κάποιοι καλύτεροι από εσένα, κάποιοι χειρότεροι, κάποιοι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικοί.
  • Δεν θα υπάρξεις ποτέ σε μια ομάδα όπως τις ταινίες του Hollywood που οι ήρωες είναι πάντα αγαπημένοι, χωρίς προβλήματα και χωρίς εντάσεις.
  • Δεν θα υπάρξεις ποτέ σε μια ομάδα (και καλύτερα δηλαδή) όπου θα συμφωνείτε πάντα όλοι μεταξύ σας.
  • Θα υπάρξεις σε μια ομάδα που με κάποιους θα τα πας καλά, με κάποιους καλύτερα, κάποιοι θα σε τρομάζουν, κάποιοι θα σου την σπάνε.

Όμως η έννοια της ομάδας αυτή είναι. Δεν έχει σημασία πώς νιώθεις – σημασία έχει να μπορείς να συνυπάρχεις στην όποια ομάδα και να παίρνεις όσα περισσότερα ΚΑΛΑ στοιχεία μπορείς από τα υπόλοιπα μέλη της, να ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ από τους καλύτερους και να ΒΟΗΘΑΣ με τον τρόπο σου τους πιο αδύναμους.

Αυτό είναι η ομάδα! Γι’ αυτό και σε πολλούς δεν αρέσει! It’s… complicated.

από: Vicky Dallas

Η Βίκυ Ντάλλας, σπούδασε στην Αγγλία - Bachelor σε Interactive Multimedia Communications και Master σε E-Commerce. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2006 και δημιούργησε τη 9AM (Εταιρεία Κατασκευής Web Applications). Το 2007 παράλληλα με τη 9AM έκανε Master σε Business Administration (MBA) στο ALBA Graduate Business School το οποίο ολοκλήρωσε το 2009. Κύρια δραστηριότητά της είναι η 9AM που έχει εξειδικευτεί στην κατασκευή Tailor Made Web Applications + Websites. Από το 2009 ασχολήθηκε με την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω του Startup.gr. Το 2016 το APPOCALYPSIS (appocalypsis.com) που βοηθάει στο Conversion των Ιστοσελίδων δίνοντας χρήσιμα εργαλεία στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων για να επικοινωνήσουν μηνύματα με τους επισκέπτες τους ή να αποθηκεύσουν E-mails.