Η εξέλιξη κρύβεται στην ανανέωση

    Από: Startup Team

Πηγή: www.fortunegreece.com, του Γιόρις Λέικε

Η ανάπτυξη της εταιρείας σας δεν προϋποθέτει σώνει και καλά την καταστροφή κάθε δημιουργικής νότας εντός της.

Θυμάστε όταν εργαζόσασταν για τη startup; Όλα ήταν καλά τότε. Ανταποκρινόσασταν γρήγορα στις αλλαγές. Μπορούσατε να εκπονείτε νέα προγράμματα μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες. Το αφεντικό σας ενέκρινε τις αλλαγές με μία απλή κίνηση του κεφαλιού του. Και λαμβάνατε άμεσα αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, μετακινηθήκατε σε μία μεγάλη εταιρεία και σε ένα σημαντικό ρόλο. Τα πράγματα εκεί ήταν διαφορετικά: πιο αργά, με μεγαλύτερο κόστος, με μπόλικη γραφειοκρατία, λιγότερο χειροπιαστά, λιγότερο πειραματικά. Αυτό συνέβη επειδή οι μεγάλοι οργανισμοί είναι πολύπλοκοι. Και όταν περικυκλωνόμαστε από πολυπλοκότητα, αγχωνόμαστε. Χρειαζόμαστε βεβαιότητα και συντονισμό -με τη μορφή δομών, πολιτικών, ευθυνών και κανόνων- για να απωθήσουμε αυτό το φόβο.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το φόβο για την πολυπλοκότητα, ούτε και την επιθυμία ελέγχου. Άρα, τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τους οργανισμούς μας ευκίνητους, ακόμα και καθώς αυτοί αναπτύσσονται; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση και την προστασία της καινοτομίας; Ιδού τέσσερις χειροπιαστοί τρόποι:

1. Προσφέρετε πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές, όχι πολιτικές

Καθώς οι οργανισμοί αναπτύσσονται, προσπαθούν συνήθως να ευθυγραμμίσουν τους ανθρώπους μέσω πολιτικών και διαδικασιών. Οι κανόνες προσφέρουν συνέπεια και άρα, σύμφωνα με την εν λόγω θεωρία, και συνοχή σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Δεν πρέπει να αντιπαλέψουμε τη φυσική τάση προς το συντονισμό και τον έλεγχο. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι θα διαφωνήσουν ως προς τα οφέλη της συνέπειας. Όμως, για να επιτευχθεί αυτή, υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος από την επιβολή αυστηρών κανόνων.

Στην Atlassian, έχουμε επεκτείνει το προσωπικό μας από τα 100 στα 700 άτομα μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τους σκληρούς κανόνες, προωθώντας εναλλακτικά κατευθυντήριες γραμμές.

Ποια είναι η διαφορά; Ας πάρουμε για παράδειγμα τις «Κατευθυντήριες Γραμμές Σχεδιασμού» της Atlassian, ένα διαδικτυακό πόρο με αρχές και στοιχεία σχεδιασμού. Παρέχει οδηγίες ως προς την κατασκευή προϊόντων και add-ons της εταιρείας. Το εργαλείο δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία σχεδιασμού των δημιουργών· τους βοηθάει απλά να δουλέψουν ταχύτερα, αντιγράφοντας και επικολλώντας κώδικα, επιτρέποντας τον ελεύθερο πειραματισμό μέσα από τη διατήρηση, όμως, ενός βασικού επιπέδου συμφωνίας μέσα σε όλη την εταιρεία.

Σε αντίθεση με τους κανόνες -οι οποίοι λένε «πρέπει να κάνεις αυτό»- οι κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν στους ανθρώπους το περιθώριο να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους καλύτερα και ταχύτερα.

2. Μετατρέψτε την αυτονομία σε τελετή

Κάθε τρίμηνο, η Atlassian επιτελεί μία τελετή που λέγεται «Ημέρα Shiplt». Όλη η εταιρεία σταματάει τις εργασίες της μία Πέμπτη μεσημέρι και κάθε συμμετέχουσα ομάδα αρχίζει να δουλεύει πάνω σε ένα έργο της επιλογής της. 24 ώρες μετά, οι ομάδες παρουσιάζουν την ιδέα τους στην υπόλοιπη εταιρεία και όλοι ψηφίζουν για το νικητή. Μέσα σε έξι χρόνια, 700 ιδέες έχουν ενταχθεί στην παραγωγή.

Αν δώσετε στους ανθρώπους την ελευθερία και το χώρο να ακολουθήσουν τα δικά τους έργα και ενδιαφέροντα, τους ενθαρρύνετε να ακολουθήσουν νέους τρόπους εφαρμογής και ελέγχου των ιδεών τους χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Οι περισσότεροι οργανισμοί εξαλείφουν το χώρο που απαιτείται για τη σύλληψη νέων ιδεών και για πειραματισμό – οι περισσότεροι καθίστανται σκλάβοι των επειγόντων ζητημάτων της ημέρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ