Πηγή: www.euro2day.gr, του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πώς κύλησε το φετινό καλοκαίρι, με ποια προβλήματα ξεκινά το φθινόπωρο και σε ποιους παράγοντες μπορεί να ελπίζει η ελληνική οικονομία. Ο στόχος να έρθει η ανάκαμψη από το 2014. Οι ελπίδες για ρευστότητα και μείωση κόστους.
Ελαφρώς καλύτερα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν φαίνεται πως έκλεισε το φετινό καλοκαίρι για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Το ανοδικό τουριστικό ρεύμα δεν επηρέασε θετικά μόνο τις πωλήσεις των εταιρειών του κλάδου, αλλά και το σύνολο σχεδόν της οικονομίας, από τις ακτοπλοϊκές (φέτος αναμένεται να διακοπεί εν πολλοίς η πτωτική τάση των τελευταίων ετών) έως την κατανάλωση καυσίμων και από τον κλάδο τροφίμων έως το εμπόριο. Σε αντίθεση με τους αρχικούς φόβους, η αύξηση των τουριστικών εσόδων ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό και φαίνεται να ακολουθεί από κοντά την πορεία των εισερχόμενων τουριστών.
Πέρα όμως από τον τουρισμό, η νέα βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου (στοιχεία Ιουνίου) και η πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης του 2012 φαίνεται πως συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση του ρυθμού πτώσης της οικονομίας, με ενδεικτικά παραδείγματα τις αυξημένες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, πωλήσεις αυτοκινήτων το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, την τάση σταθεροποίησης του τζίρου των καταστημάτων την περίοδο των εκπτώσεων και τη μάλλον σταθεροποιητική τάση της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία (+0,6% το πρώτο φετινό εξάμηνο).
Φθινόπωρο γεμάτο… προκλήσεις!
Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά εξακολουθούν να παραμένουν εντονότατα, με πρώτο και καλύτερο τη χαρακτηριστική έλλειψη ρευστότητας.
«Αυτό που γίνεται στην αγορά είναι πρωτόγνωρο. Οι οικονομικοί διευθυντές των εταιρειών παλεύουν καθημερινά με τις τράπεζες, προκειμένου να αντλήσουν κάποια ρευστότητα ώστε να πληρώσουν άμεσες υποχρεώσεις στους προμηθευτές και μέρος των οφειλομένων προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, δίνουν χρήμα με το σταγονόμετρο, συχνά μάλιστα λαμβάνοντας ως εγγύηση μελλοντικά έσοδα πελατών, ή ακόμη και μελλοντικά έσοδα από επιχορηγήσεις και επιστροφές ΦΠΑ», δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης.
Οι επιχειρήσεις ακούνε για βελτίωση της κατάστασης από τις αρχές του 2014, ωστόσο το κλίμα παραμένειεύθραυστο και ιδιαίτερα ευμετάβλητο, γεγονός που αποτυπώνεται στους δείκτες Οικονομικού Κλίματος που υποχρεώθηκαν σε πτώση το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, μετά ωστόσο από σημαντική άνοδο του σχετικού δείκτη που είχε προηγηθεί.
Τα «εφόδια» για το 2014
Στο ερώτημα πάντως για το κατά πόσον θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει από τις αρχές του 2014 και μετά, στην αγορά επικρατεί κλίμα σαφούς αμφιβολίας, όχι όμως και πλήρους απογοήτευσης.
Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες, η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών, τόνωση της ψυχολογίας, αλλά και μια σειρά σοβαρών διαρθρωτικών τομών που θα υλοποιηθούν σύντομα.