Οι πρώτες μέρες στο τμήμα που βρίσκεσαι είναι λίγο περίεργες. Αφενός είσαι χαρούμενος γιατί βρίσκεσαι σε μία νέα κοινότητα από φοιτητές, αφετέρου λίγο “ψαρωμένος” λόγω του ότι δεν γνωρίζεις τη λειτουργία του τμήματός σου.
Μην φοβάσαι να γνωριστείς με αρκετό κόσμο
Μπορεί να είσαι διστακτικός/ή διότι δεν γνωρίζεις πολύ κόσμο γύρω σου. όμως αυτό που θα σε βοηθήσει να βρεις πολύ γρήγορα τους καθημερινούς ρυθμούς ενός φοιτητή είναι ο διάλογος. Οι γνωριμίες σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο οικεία στο χώρο της σχολής αλλά και πιο προσηλωμένο/η στα πρώτα μαθήματα- η οικειότητα πάντα βοηθά.
Τέλειωσε όσο πιο γρήγορα μπορείς τα διαδικαστικά
Ό,τι έχει σχέση με εγγραφές και πράγματα που θα χρειαστείς για το εξάμηνό σου , θα πρέπει να τα βάζεις γρήγορα σε τάξη. Τα συγγράμματα , τη γραφειοκρατία , το πάσο και ό,τι άλλο σου χρειαστεί.
Δικτυώσου γρήγορα αλλά σωστά
Η δικτύωση στη σχολή είναι κάτι που θα χρειαστείς για το μέλλον σου. Αρχικά μπορείς να ψάξεις την επίσημη ιστοσελίδα της σχολής σου για προγράμματα, εκδηλώσεις αλλά και σεμινάρια. Οι μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αλλά και σταδιοδρομίας κάνουν αρκετές εκδηλώσεις για το Πανεπιστήμιο. Όπως υπάρχουν και οργανισμοί που έχουμε προαναφέρει όπως η AIESEC ή και πιο πρόσφατοι όπως το ThinkBiz του Ο.Π.Α. Επίσης πρωτοβουλίες κάποιων καθηγητών για σεμινάρια, workshop και άλλες εκδηλώσεις ανακοινώνονται στις ιστοσελίδες των σχολών ή θα μάθεις σιγά-σιγά προσωπικές σελίδες ή blogs.
Θα πας και για καφέ αλλά δεν μπήκες στη σχολή για τουρισμό
Υπάρχει εδώ και χρόνια το στερεότυπο του αιώνιου φοιτητή που δεν πηγαίνει στις διαλέξεις, που μόνο ξενυχτάει και πάει για καφέ. Λίγο η εποχή , λίγο το ότι πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε θα πρέπει να καταλάβεις ότι έτσι θα καθυστερήσεις τις σπουδές σου αλλά και την γενικότερη κατάρτισή σου σε γνώσεις. Και βέβαια κάποιος θα πρέπει να διασκεδάζει σαν φοιτητής αλλά με μέτρο. Είναι δελεαστικά τα διάφορα πάρτι που θα σου ανακοινώνονται μέρα με τη μέρα. Αλλά καλό θα είναι να στοχεύεις και λίγο στο μέλλον. Γιατί μετά θα δυσκολευτείς και να τελειώσεις τις σπουδές σου αλλά και να εισέλθεις στην αγορά εργασίας.
Οι ιστορίες με τον “Τσακ Νόρις”
Είναι σίγουρο ότι θα ακούσεις πολλές ιστορίες από φοιτητές μεγαλύτερων ετών. Για μαθήματα πυρηνικής φυσικής ενώ βρίσκεσαι σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο για παράδειγμα, ή για τρελές επιτυχίες σε μαθήματα χωρίς να έχουν διαβάσει. Καλό θα ήταν να μάθεις να διαμορφώνεις μόνος/η σου άποψη για τα μαθήματα ή τους καθηγητές. Οι περισσότεροι είμαστε κάπου καλοί και κάπου όχι. Και όλοι θέλουν να διδάξουν τους πρωτοετείς σαν μέντορες, καλό είναι να ακούς συμβουλές αλλά παράλληλα να “φιλτράρεις” τις πηγές και τα τεκμήρια για να δεις αν κάτι σου προσφέρουν ή όχι. Τα στερεότυπα δίνουν και παίρνουν και καλό θα είναι να μη γίνεις ένας ακόμα οπαδός τους.
Ο χρόνος “τρέχει” γρήγορα για το πρώτο εξάμηνο
Είναι γεγονός ότι μέχρι να μάθεις πως να “λειτουργείς” μέσα στη σχολή, η εξεταστική θα είναι πολύ κοντά. Συνήθως οι πρωτοετείς δεν είναι καλά προετοιμασμένοι και αποτυγχάνουν στο να είναι αποτελεσματικοί. Προσπάθησε λοιπόν να μην αφήσεις πολλά ή και καθόλου μαθήματα για μεγαλύτερα έτη. Γιατί αργότερα θα θέλεις να κάνεις περισσότερα πράγματα εθελοντικά, είτε να εργαστείς κάπου(στο αντικείμενό σου) μέσω πρακτικής άσκησης, κάποιου οργανισμού ή ευκαιρίας και δεν θα έχεις χρόνο.
Ποιος είναι ο τελικός σου στόχος;
Όταν είσαι φοιτητής καλό θα είναι από το πρώτο εξάμηνο να κάνεις σχέδια. Είναι ο μόνος τρόπος να μην παρασυρθείς αλλά και να βρεις εκείνους τους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.
Σίγουρα ο εαυτός μας δεν μας βοηθάει πάντα. Αλλά για αυτό υπάρχουν τα πρότυπα εκείνα που θα σε βοηθήσουν να διαφοροποιηθείς αλλά και να αγαπήσεις αυτό που κάνεις πιο γρήγορα.