Η Μάριαμ Μιρζακχανί, η Ιρανή καθηγήτρια μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει το μετάλλιο Φιλντς, το οποίο είναι γνωστό και ως το «Νόμπελ των Μαθηματικών».
Το συγκεκριμένο μετάλλιο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε μέχρι και τέσσερις μαθηματικούς που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, οι οποίοι πρέπει να είναι μέχρι και 40 ετών. Να σημειωθεί πως από το 1936 (σ.σ. τότε θεσπίστηκε το βραβείο) μέχρι και σήμερα, οι προηγούμενοι κάτοχοι του μεταλλίου, 52 στον αριθμό, ήταν όλοι άνδρες.
Η 37χρονη καθηγήτρια έχει γίνει γνωστή από το 1995, όταν πέτυχε το απόλυτο σκορ στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Η Μιρζακχανί σήμερα μελετάει τη γεωμετρία αφηρημένων χώρων και συγκεκριμένα παραμετρικών χώρων, οι οποίοι είναι μία οντότητα που μπορεί να περιγραφεί ως ένας ολόκληρος νοητός κόσμος κάθε σημείο του οποίου αποτελεί ένα ξεχωριστό κόσμο.
«Αυτή είναι μια μεγάλη τιμή. Θα είμαι ευτυχής εάν ενθαρρύνει νέες γυναίκες επιστήμονες και μαθηματικούς. Είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν πολλές περισσότερες γυναίκες που θα κατακτήσουν αυτό το βραβείο τα επόμενα χρόνια» είπε η Μιρζακχανί σε δηλώσεις της που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
iefimerida.gr