Εάν ξεκίνησες ή σκοπεύεις να ξεκινήσεις μία επιχείρηση, σίγουρα παρατήρησες ήδη ότι όλοι έχουν κάποια συμβουλή να σου δώσουν σχετικά. Κάποιοι θέλουν να μοιραστούν την ιστορία της δικής τους επιτυχίας, ενώ άλλοι θέλουν να προειδοποιήσουν τον νέο ή επίδοξο επιχειρηματία για «καταστροφικά λάθη». Πολλές οι συμβουλές λοιπόν και μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιες είναι όντως βοηθητικές και ποιες ισχύουν περισσότερο για το άτομο που της δίνει παρά για τον παραλήπτη (εσένα δηλαδή…).
Από την Αννίτα Νιάκα
Το σίγουρο είναι ένα: αναπόφευκτα θα κάνεις κάποια λάθη καθώς ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση. Είναι όμως καλύτερο να κάνεις τα δικά σου λάθη, παρά λάθη προερχόμενα από συμβουλές άλλων. Έτσι, όσο πιο γρήγορα μπορέσεις να «ξεσκαρτάρεις» τις κακές συμβουλές από τις καλές, τόσο το καλύτερο.
Ακολουθούν μερικές από τις χειρότερες «κλασικές» συμβουλές που δίνονται σε νέους επιχειρηματίες:
1. «Πρέπει να είσαι φθηνότερος από τον ανταγωνισμό»
Ακούγεται καλή συμβουλή και μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό, αλλά εάν την πάρεις ως κάτι απόλυτο, μπορεί να μη λειτουργήσει θετικά για εσένα. Είναι φυσικό να σκέφτεσαι ότι πρέπει να προσφέρεις χαμηλότερες τιμές από τον ήδη εδραιωμένο ανταγωνισμό, αρχικά τουλάχιστον. Στην πραγματικότητα όμως πρέπει να ξεκινήσεις αποτιμώντας το προϊόν σου σωστά και δίκαια και να εστιάσεις στην παροχή αξίας και την εξυπηρέτηση των πελατών.
Εάν ορίσεις τις τιμές σου πολύ χαμηλά, μπορεί τελικά να βρεθείς να χάνεις χρήματα. Θα είναι τότε ακόμα πιο δύσκολο να ανακάμψεις, αυξάνοντας αναγκαστικά τις τιμές σου. Ή ίσως μία άλλη εταιρία να προσφέρει ξαφνικά κάτι παρόμοιο σε ακόμα χαμηλότερη τιμή. Άρα, το καλύτερο είναι να αποτιμήσεις ρεαλιστικά εξ αρχής και να μην ανησυχείς ότι πρέπει να είσαι φθηνότερος από όλους τους άλλους.
2. «Προσπάθησε να αντιγράψεις τους ανταγωνιστές»
Εάν δεν είσαι απολύτως σίγουρος από πού να ξεκινήσεις, είναι λογικό να στραφείς στον ανταγωνισμό για να δεις τι «πιάνει» και τι όχι. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείς ότι απλώς αντλείς έμπνευση και ίσως κάποιες ιδέες από τους ανταγωνιστές σου και δεν κλέβεις ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο τους. Δυστυχώς, πολλοί επιχειρηματίες πέφτουν σε αυτή την παγίδα και νομίζουν ότι θα «πιάσει». Πρέπει να καινοτομήσεις και να ξεχωρίσεις από τους ανταγωνιστές –το να τους αντιγράψεις δεν θα σε οδηγήσει πουθενά.
3. «Δούλευε σκληρά και κάποια στιγμή θα πετύχεις»
Αυτή μπορεί να είναι μία από τις πιο εκνευριστικές -και αποπροσανατολιστικές- συμβουλές που δίνονται σε νέους επιχειρηματίες. Εννοείται ότι πρέπει να δουλέψεις, αλλά πρέπει και να δουλεύεις έξυπνα και να είσαι καινοτόμος και δημιουργικός. Αυτό είναι που διαχωρίζει τους επιχειρηματίες από τους υπαλλήλους σε μία εταιρία.
4. «Άσε τη δουλειά σου, ώστε να δώσεις το 100% στη νέα επιχείρηση»
Αυτή είναι μία πολύ σημαντική και δύσκολη απόφαση, που μόνο εσύ μπορείς να λάβεις και κανένας άλλος. Μπορεί να ακούσεις ιστορίες για το τι λειτούργησε καλά και τι όχι για άλλους ανθρώπους, αλλά τελικά μόνο εσύ είσαι σε θέση να δεις τι θα είναι καλύτερο για τη δική σου περίπτωση. Πολλοί το έκαναν και πέτυχαν και άλλοι το έκαναν και… τους στοίχισε ακριβά.
5. «Έχε πάθος γι’ αυτό που κάνεις και όλα θα έρθουν»
Δεν είναι κακή συμβουλή εάν της βάλεις και λίγο «αλάτι», διότι φυσικά, το πάθος είναι σημαντικό και θα σε φορτίσει με ενέργεια για να ξεκινήσεις μία νέα επιχείρηση. Παρ’ όλα αυτά, από μόνη της είναι μία κακή συμβουλή, γιατί πολλοί άνθρωποι δρουν σαν το πάθος να είναι το μόνο που χρειάζεται για την επιτυχία. Δυστυχώς χρειάζεσαι πολύ περισσότερα. Θα υπάρξουν μέρες που δεν θα είσαι τόσο παθιασμένος με αυτό που κάνεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τα παρατήσεις. Για πολλούς ανθρώπους το πάθος έρχεται και φεύγει. Μία καλή ισορροπία είναι να είσαι παθιασμένος με την επιχείρηση και τους πελάτες σου και όχι με το να είσαι επιχειρηματίας ως αυτοσκοπό.
Τελικά, καλύτερα να είσαι επιφυλακτικός με κάθε συμβουλή που ακούς.
Η κάθε συμβουλή δεν είναι απαραίτητα κακή, αλλά δεν είναι και απαραίτητα καλή για τη συγκεκριμένη δική σου επιχείρηση και κατάσταση.
Οπότε, άκουσε τι έχουν να σου πουν οι άλλοι από τις δικές τους εμπειρίες, αλλά διατήρησε την κριτική σκέψη σου και αποφάσισε μόνος σου τι είναι καλό για τη δική σου περίπτωση. Είναι μία λεπτή ισορροπία που καλείσαι να τηρήσεις, αλλά είναι ανάγκη να διαχειριστείς έξυπνα όλες τις συμβουλές που σου δίνονται.