Την εκδήλωση άνοιξαν ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του TEDxAUEB, κύριος Ιωάννης Νικολάου, και η Curator της εκδήλωσης, Τζωρτζίνα Καπράλου, οι οποίοι προέτρεψαν το κοινό να βιώσει στο έπακρο την εμπειρία του “Inertia” αλλά και να μη διστάσει να μοιραστεί και τις δικές του ιδέες. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος IMBA του Ο.Π.Α., κύριος Ιωάννου, ο οποίος συνέδεσε τον παλιό εργοστασιακό χώρο του Art Factory με την Αδράνεια, αναφέροντας πώς τα αδρανή υλικά που συνθέτουν τον χώρο (χαλίκι και σκυρόδεμα) είναι αυτά που τελικά συγκρατούν το σύνολο στο πέρας του χρόνου.
Οι 12 ομιλητές του φετινού TEDxAUEB επιχείρησαν μία εναλλακτική προσέγγιση του όρου “Αδράνεια” προκαλώντας το κοινό να βρει τη δική του ερμηνεία του όρου. Χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, Γιώργος Λεμπέσης, μας κάλεσε να ανακαλύψουμε εάν στο προσωπικό παραμύθι του κάθε ενός από εμάς η Αδράνεια αποτελεί έναν επικίνδυνο δράκο ή μία θαυματουργή νεράιδα. Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, μίλησε για την αρνητική διάσταση που τείνει να έχει η Αδράνεια στην ελληνική πραγματικότητα, αφού συχνά αντικατοπτρίζει τις στρεβλές και παρωχημένες αντιλήψεις του παρελθόντος (στερεότυπα), που σε συνδυασμό με το έλλειμμα παιδείας οδηγεί στην αντίσταση σε κάθε προσπάθεια για αλλαγή και ανανέωση. Από την άλλη πλευρά ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, είπε πώς συχνά προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και να βρούμε τον δρόμο προς την προσωπική μας ευτυχία, χρειάζεται να αδρανήσουμε σε όσα προβάλουν οι άλλοι πάνω μας, ορίζοντας έτσι την Αδράνεια ως ενεργή παθητικότητα .
Τις ομιλίες συμπλήρωσαν οι εμφανίσεις των καλλιτεχνών που έδωσαν σίγουρα μία διαφορετική διάσταση στο θέμα, ενώ οι φοιτητικές ομάδες που βρίσκονταν στο Art Factory έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
Το TEDxAUEB μπορεί να πραγματοποίησε τη κύρια εκδήλωσή του, ωστόσο θα συνεχίσει να χτίζει την κοινότητα του παρουσιάζοντας και νέες δράσεις μέχρι την εκδήλωση του 2016!