Συνέντευξη με τους 6 Νικητές του 4ου διαγωνισμού CU RestartUp @ Ρομάντσο που διοργανώνει το Ρομάντσο σε συνεργασία με τη Vodafone CU με σκοπό να προωθήσει τη νεανική επιχειρηματικότητα στον δημιουργικό τομέα.
ΑΝΝΑ ΤΡΥΜΠΑΛΗ
Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα σας! Τι είναι, που απευθύνεστε και την ομάδα σας
Είμαι η Άννα και είμαι γραφίστρια. Είμαι επίσης χαρούμενη γι’ αυτό!
Ασχολούμαι με τη δημιουργία εταιρικής ταυτότητας προϊόντων, τη μελέτη συσκευασίας, το σχεδιασμό ιστοσελίδων και το τελευταίο διάστημα με την εικονογράφηση.
Προσπαθώ να αντιμετωπίζω διαφορετικά την κάθε δουλειά που αναλαμβάνω, να μην έχω ένα και μοναδικό αναγνωρίσιμο στυλ, να χρησιμοποιώ χρώματα και να τα κάνω όλα λίγο πιο χαρούμενα! Απευθύνομαι κάθε φορά στους εκάστοτε πελάτες και το κοινό που αυτοί έχουν, προσαρμόζομαι και μαθαίνω μέσα από αυτό. Δουλεύω μόνη μου αλλά και σε ομάδες. Μου αρέσει πολύ να κάνω νέες συνεργασίες και να γνωρίζω καινούρια άτομα κάθε φορά.
Πείτε μας 3 πράγματα που μάθατε από τη συμμετοχής σας στο Διαγωνισμό CU Restart Up@Ρομάντσo
Ομαδικότητα, συνεργασία και τέλος μια εντελώς καινούρια, φρέσκια αντιμετώπιση των πραγμάτων, λόγω της συναναστροφής μου με τόσο νέα παιδιά, γεμάτα ζωντάνια και όνειρα. Με έκαναν και μένα (που ήμουν όντως η μεγαλύτερη!) να δω τον κόσμο ξανά αλλιώς, να γυρίσω μερικά χρόνια πίσω!
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που έχει μια ιδέα και δεν ξέρει πως να την προχωρήσει
Να ξεκινήσει να διαβάζει παραμύθια. Θα ανοίξουν το μυαλό του, την φαντασία του και θα τον βοηθήσουν να μην πάψει ποτέ να ονειρεύεται και να θέτει υψηλούς στόχους.
Να μην τα παρατάει, να μην το βάζει κάτω και από όσες δυσκολίες βρεθούν μπροστά του, να κρατάει πάντα το καλό. Να έχει τα μάτια και τα αυτιά του ανοιχτά, να μαθαίνει, να ενημερώνεται, να πειραματίζεται και τέλος και βασικότερο να ξεκουράζεται. Το μυαλό χρειάζεται διαλείμματα για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά!
The MÉTA Project
Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα σας! Τι είναι, που απευθύνεστε και την ομάδα σας.
Το The MÉTA Project, συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 από την Άννα, την Ελπίδα, τη Μαρία και την Τζωρτζίνα. Πρόκειται για μία δημιουργική ομάδα, η οποία ξεκίνησε από ένα ταξίδι. Ο κοινός μας τόπος ήταν η τέχνη της φωτογραφίας και του video, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή. Αγαπάμε να φέρνουμε εις πέρας κάθε πρόκληση με ρομαντισμό και με όλη μας την δύναμη. Πιστεύουμε στην προσωπική εξέλιξη μέσα από το μοίρασμα γνώσεων και εμπειριών με ενδιαφέροντες ανθρώπους.
Πείτε μας 3 πράγματα που μάθατε από τη συμμετοχής σας στο Διαγωνισμό CU RestartUp@Ρομάντσo.
Δρώντας στον χώρο του Ρομάντσο, μαθαίνεις να συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους, με σκοπό την αρμονική αλληλεπίδραση και «συγκατοίκηση». Συν τοις άλλοις, οι δραστηριότητες του χώρου, μας έχουν διδάξει να παρουσιάζουμε με άνεση την δουλειά μας. Τέλος, δουλεύοντας καθημερινά μαζί έχουμε διευκολυνθεί, ως προς την οργάνωση και διαχείριση του χρόνου μας.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που έχει μια ιδέα και δεν ξέρει πως να την προχωρήσει
Η συμβουλή μας είναι να μην σταματήσει να κάνει έρευνα για την ιδέα του, αλλά και να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που θα του δώσουν έμπνευση και βοήθεια. Το βασικότερο, να δώσει χρόνο στον εαυτό του και στην ιδέα του με σκοπό την ωρίμανση, καθώς πιστεύουμε ότι κάθε τι θα έρθει όταν είμαστε εμείς έτοιμοι να το δεχθούμε.
Code it Like a Girl
Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα σας! Τι είναι, που απευθύνεστε και την ομάδα σας.
Το Code it Like a Girl ιδρύθηκε πριν 1,5 χρόνο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Νοέμβριο επέκτεινε τις δραστηριότητές του στην Αθήνα. Αρχή μας, ο προγραμματισμός είναι η νέα lingua franca και για το λόγο αυτό έχουμε εκπαιδεύσει μέχρι τώρα 234 κορίτσια και γυναίκες, προκειμένου να αποκτήσουν τεχνολογικές δεξιότητες και να γεφυρώσουν το χάσμα εκπροσώπησής τους σε σχέση με τους άντρες στον κλάδο της τεχνολογίας. Πριν λίγο καιρό κάνοντας μία ανασκόπηση του τι έχουμε πετύχει και τι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα με σκοπό έναν ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο προτάθηκε ένα νέο project, το Geek Islands, πάνω στο οποίο και θα δουλέψουμε κατά τη φιλοξενία μας στο Ρομάντσο.
To Geek Islands ως project έχει δύο διαστάσεις, μια online και μία offline.
Online θα παρέχονται μαθήματα προγραμματισμού τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω μιας πλατφόρμας που θα δημιουργήσουμε ενώ παράλληλα offline η ομάδα μας θα επισκέπτεται νησιά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές όπου θα μεταφέρει τεχνολογικά skills σε γυναίκες και παιδιά κατά προτεραιότητα. Με γνώμονα την πεποίθηση ότι η καινοτομία μπορεί να ανθίσει παντού, και με σύμμαχο την τεχνολογία, προσπαθούμε να πετύχουμε ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και να εφοδιάσουμε τους κατοίκους της χώρας με δεξιότητες του 21ου αιώνα. Η ομάδα μας αποτελείται προς το παρόν από τις Κατερίνα Λιόντου, Στέλλα Τσουτσούρη, Φρόσω Παπαναστασίου, Αναστασία Σιάπκα και Μαρία Δερμεντζή, όμως σύντομα σχεδιάζουμε να μεγαλώσουμε.
Πείτε μας 3 πράγματα που μάθατε από τη συμμετοχής σας στο Διαγωνισμό CU Restart Up@Ρομάντσo
1ο: Στείλαμε την αίτησή μας χωρίς να έχουμε αξιώσεις για νίκη γιατί ξέραμε ότι οι αιτήσεις που δέχονται κάθε φορά είναι πάρα πολλές και ποιοτικές, όμως ανακαλύψαμε πως αν έχεις ένα όραμα το οποίο αγγίζει την κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι, φορείς και εταιρίες που θα σου δώσουν την ευκαιρία να υλοποιήσεις τους στόχους σου. Η νίκη μας στο CU RestartUp@Ρομάντσο ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη που μας γεμίζει με κίνητρο να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή αυτού που έχουμε στο μυαλό μας. Επομένως, το πρώτο πράγμα είναι τόλμη για να “χτυπάς πόρτες” και πίστη ότι κάποια στιγμή κάποιος θα “σου ανοίξει”.
2ο: Βρισκόμαστε σε ένα γραφείο με άλλες 3 ομάδες παιδιών περίπου στην ίδια ηλικία με εμάς. Το γεγονός ότι βλέπουμε κάθε μέρα όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό να δουλεύει πάνω σε projects για τα οποία έχει πάθος και τα οποία μερικές φορές κάνουν τον κόσμο καλύτερο μας γεμίζει με πάρα πολλή ενέργεια και ελπίδα και έτσι συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να βελτιωνόμαστε συνεχώς, ως άτομα αλλά και ως οργανισμός.
3ο: Στην οικογένεια του Ρομάντσο κάθε ομάδα έχει διαφορετικό αντικείμενο και είναι ένας ξεχωριστός μικροοργανισμός, όμως όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι κομμάτια μίας ευρύτερης δημιουργικής κοινότητας και κυριαρχεί η αίσθηση πως πρέπει να συνεργαζόμαστε και να βοηθάμε τους υπόλοιπους όταν μπορούμε. Τα παραδείγματα είναι πολλά και καθημερινά! Αρκεί να περάσετε μία μέρα σε οποιονδήποτε όροφο του Ρομάντσο και θα το καταλάβετε αμέσως! Αυτή η ατμόσφαιρα συνεργασίας είναι κάτι που εμείς προσωπικά το συναντήσαμε πρώτη φορά σε χώρο στην Ελλάδα και το Ρομάντσο κάνει ό,τι είναι δυνατό για να την καλλιεργήσει.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που έχει μια ιδέα και δεν ξέρει πως να την προχωρήσει
Κάποιος που θέλει να κάνει κάτι για πρώτη φορά δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά πώς να ξεκινήσει ή να προχωρήσει, αλλά ακριβώς για αυτό το λόγο πρέπει έστω να δοκιμάσει να κάνει κάτι για πρώτη φορά. Όσο καιρό κάθεται και το σκέφτεται χάνει χρόνο που θα μπορούσε να ήταν real-life εμπειρία. Όταν ξεκινήσαμε το Code it Like a Girl δεν είχαμε ιδέα για το τι πρέπει να κάνουμε πρώτα και πώς. Είχαμε διαβάσει διάφορα βιβλία για startups κτλ, αλλά όταν έρχεται η ώρα να κάνεις κάτι στην πράξη οι παράμετροι που πρέπει να λάβεις υπόψη και οι συνθήκες στις οποίες θα ξεκινήσεις αυτό που θέλεις μάλλον δεν θα μοιάζουν με κανένα βιβλίο που διάβασες πριν. Απλώς ξεκίνα κάνοντας ό,τι σου λέει το ένστικτό σου! Τα υπόλοιπα θα τα μάθεις στην πορεία και την επόμενη φορά θα είσαι σοφότερος. Τώρα που ξεκινάμε το Geek Islands νιώθουμε ότι σε κάποιες παγίδες δεν θα ξαναπέσουμε και κάποια πράγματα ξέρουμε πλέον πώς λειτουργούν, αλλά ούτε για μία στιγμή δεν θεωρούμε ότι δεν θα βρούμε κανένα εμπόδιο. Τα 20 μας είναι η καλύτερη περίοδος να δοκιμάσουμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα με οποιοδήποτε κόστος γιατί συνήθως δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα σημαντικό, ενώ αυτή η κατάσταση μετά τα 30 για την πλειοψηφία των ανθρώπων μάλλον αλλάζει. Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι άνθρωποι είναι η αποτυχία, αλλά μόνο ρισκάροντας καταλαβαίνεις ποιές είναι οι πραγματικές σου δυνατότητες .
ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα σας! Τι είναι, που απευθύνεστε και την ομάδα σας.
Μέσα από την ευκαιρία που μου δόθηκε μέσω του διαγωνισμού CU Restartup@Ρομάντσο θέλω να δημιουργήσω μια φωτογραφική ομάδα/πλατφόρμα όπου θα εργάζεται γύρω από την καλλιτεχνική φωτογραφία και θα έχει ως στόχο να προωθήσει και να παρουσιάζει τις δουλειές των φωτογράφων/μελών της. Η ανάγκη μου αυτή δημιουργήθηκε λόγω του ότι πολλοί φωτογράφοι δεν έχουν τον τρόπο, ούτε να διαφημίζουν τη δουλειά τους, ούτε έχουν πρόσβαση σε μεγάλα φωτογραφικά δρώμενα και μέσα, με αποτέλεσμα οι δουλειές τους να μένουν ‘στο συρτάρι’. Επίσης εγώ όπως και οι μέλλοντες συνεργάτες μου έχουμε πολύ όρεξη να εργαστούμε καλλιτεχνικά πάνω στο αντικείμενο μας και πιστεύουμε βαθιά στην ομαδικότητα και στη συνεργασία ως εργαλείο για να πάμε μπροστά.
Ο πρώτος βασικός στόχος της ομάδας θα είναι η δημιουργία μιας μεγάλης ομαδικής έκθεσης, γύρω από την προσωπική ‘documentary’ φωτογραφία. Η ομάδα μας απευθύνεται κυρίως σε παιδεμένο με τη φωτογραφία κοινό αλλά και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τη φωτογραφία ως μέσο προσωπικής αναζήτησης και ψυχοθεραπείας. Αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναζήτηση των μελών μας. Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης μας θα οργανώσουμε μια σειρά από διαλέξεις γύρω από την προσωπική documentary φωτογραφία καθώς και θα δημιουργήσουμε ένα κατάλογο/λεύκωμα με όλες τις φωτογραφικές δουλειές των συμμετεχόντων.
Πείτε μας 3 πράγματα που μάθατε από τη συμμετοχής σας στο Διαγωνισμό CU Restart Up@Ρομάντσo / Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που έχει μια ιδέα και δεν ξέρει πως να την προχωρήσει
3 πράγματα! Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς για να σας απαντήσω, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω και να το συνδέσω και με την επόμενη ερώτηση είναι ότι ο κόσμος και ειδικά οι νέοι φωτογράφοι δεν πρέπει να φοβούνται να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, και γενικά δεν πρέπει να φοβούνται να δείξουν τη δουλειά τους εκεί έξω. Η φωτογραφία και οποιοδήποτε άλλο είδος τέχνης πρέπει να παρουσιάζεται στο κοινό. Πρέπει οι νέοι φωτογράφοι να έχουν θάρρος και θράσος, να χτυπάνε πόρτες και να μην φοβούνται την απόρριψη. Η απόρριψη δεν σημαίνει και ότι δεν είσαι καλός αλλά ότι μπορεί να μην ταιριάζει η δουλειά σου στο ύφος του συγκεκριμένου διαγωνισμού/περιοδικού/site κλπ. Λαμβάνοντας υπόψη πως η δουλεία σου πρέπει να επίκαιρη και σχετική με το μέσο στο οποίο απευθύνεσαι. Έτσι δημοσίευσα και εγώ μια φωτογραφία μου στην The Guardian. Απλά έστειλα ένα email με το project μου για το οποίο έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον.
Τη δουλειά σου πρέπει εσύ να τη δώσεις γιατί σπάνια θα στην ζητήσει κανείς.
Εσύ θα δείξεις στον κόσμο ότι υπάρχεις, ότι είσαι παρών στο φωτογραφικό χώρο και ότι κοπιάζεις.
Αυτό σίγουρα θα εκτιμηθεί.
Gamespace.gr
Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα σας! Τι είναι, που απευθύνεστε και την ομάδα σας.
Το Gamespace.gr ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2013, και έχοντας κλείσει τα 2 χρόνια λειτουργίας, συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ασχολούμαστε με κάθε τομέα της ψηφιακής διασκέδασης αλλά και της τεχνολογίας. Μέσα από την αρθρογραφία, τα Social Media, την διοργάνωση εκδηλώσεων και την συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας, προσπαθούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη και βελτίωση του Gaming Community στην Ελλάδα.
Πείτε μας 3 πράγματα που μάθατε από τη συμμετοχής σας στο Διαγωνισμό CU Restart Up@Ρομάντσo
Ίσως είναι πολύ νωρίς για μια ολοκληρωμένη απάντηση, αλλά αν έπρεπε να αναφέρουμε 3 πράγματα, θα λέγαμε πως είναι η ομαδικότητα, η συνεργασία και ο υγιής ανταγωνισμός.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που έχει μια ιδέα και δεν ξέρει πως να την προχωρήσει
Κάθε προσπάθεια για κάτι νέο είναι αξιόλογη. Αυτό που θα προτείναμε σε έναν νέο που έχει μια ιδέα είναι να μελετήσει πολύ, να αναλύσει το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται να αγαπά την νέα του ενασχόληση και να μην λειτουργεί με γνώμονα το χρηματικό κέρδος.
Τέλος να κάνει διεξοδική έρευνα για τις ανάγκες της αγοράς, συνδυάζοντας την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα.
Odyssea
Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα σας! Τι είναι, που απευθύνεστε και την ομάδα σας
Στα ακριτικά νησιά της Χίου και τις Λέσβου που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από τις αυξημένες προσφυγικές ροές έχουν μείνει χιλιάδες τόνοι από προσφυγικά απόβλητα που περιλαμβάνουν σωσίβια και βάρκες. Ως μη κλασικά σκουπίδια, δεν μπορούν να θαφτούν και να καούν καθώς είναι τοξικά και οι αντίστοιχοι Δήμοι δεν έχουν τις προδιαγραφές να τα απορροφήσουν. Η ιδέα μας λοιπόν είναι να ανακυκλώσουμε τα απόβλητα (upcycling) και να δημιουργήσουμε μια σειρά από χρηστικά προϊόντα, μέρος των οποίων θα διατίθενται δωρεάν στους πρόσφυγες και άλλα θα πωλούνται στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα κέρδη των οποίων θα πηγαίνουν στην ίδρυση μιας ιατροθεραπευτικής μονάδας που θα έχει ως έδρα της την Λέσβο και Χίο.
Πέρα από την παραγωγή των προϊόντων διοργανώνουμε και διάφορα workshop στον χώρο μας στην Αθήνα που συμμετέχουν και πειραματίζονται δημιουργικά διάφοροι άνθρωποι Έλληνες, ξένοι εθελοντές και πρόσφυγες μαζί.
Τα προϊόντα μας απευθύνονται σε όλους, είναι χρηστικά αντικείμενα όπως τσάντες, τετράδια, καρφίτσες, μπλούζες. Τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα τέλος Μαΐου και η διαθεσιμότητα τους θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα μας Odyssea.org.gr και στο facebook Odyssea. Η ομάδα που έχει στηρίξει τις δράσεις μας μέχρι τώρα είμαστε όλοι εθελοντές από διαφορετικά backgrounds με διαφορετικές ειδικότητες με εξαίρεση ορισμένους εξωτερικούς συνεργάτες όπως δικηγόρος & brander.
Πείτε μας 3 πράγματα που μάθατε από τη συμμετοχή σας στο Διαγωνισμό CU Restart Up@Ρομάντσo
Τρία σημαντικά πράγματα που μάθαμε είναι, πρώτον οι διασυνδέσεις και κάποιοι κομβικοί άνθρωποι που πιστεύουν στο project μας είναι πιο σημαντικοί από οποιαδήποτε αρχικό κεφάλαιο. Δεύτερον μια ομάδα ομοϊδεατών νέων είναι μια τεράστια πηγή ενέργειας και έμπνευσης. Τέλος μάθαμε ότι το πολύ σημαντικό είναι να συνδυάζουμε τον ιδεαλισμό μας με σκληρή εργασία και αισιοδοξία!
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που έχει μια ιδέα και δεν ξέρει πως να την προχωρήσει
Η συμβουλή μας να μην φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια από φίλους γνωστούς και αγνώστους και να ξέρουν ότι μόνο οι ομάδες και οι μεγάλες παρέες που ο σκοπός εκφράζει ένα κομμάτι της καρδιά τους μπορούν να προχωρήσουν μπροστά.