Μία «κακή» δουλειά, δηλαδή μία δουλειά που δεν μας ικανοποιεί, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς καταστάσεων και συγκυριών. Ίσως είναι η έλλειψη ευκαιριών που μας κρατάει στάσιμους στα ίδια καθήκοντα για χρόνια ή η έλλειψη ισορροπίας εργασίας-ζωής που μας αναγκάζει να δουλεύουμε μέχρι αργά το βράδυ, γεγονός που μας έχει, πραγματικά, κουράσει. Όλοι έχουμε βρεθεί σε μία αντίστοιχη θέση, κάποια στιγμή. Αν, λοιπόν, η λίστα των μειονεκτημάτων είναι μεγαλύτερη από τη λίστα των πλεονεκτημάτων και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε άμεσα επάγγελμα, υπάρχουν μερικές τακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να επωφεληθούμε ακόμα και από αυτή την κατάσταση.
1. Νέες γνωριμίες
Το καλύτερο «χαρτί» που μπορεί να έχουμε στα χέρια μας, είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεστε. Διευρύνοντας τον κύκλο των γνωριμιών μας και συνάπτοντας σχέσεις με περισσότερους συναδέλφους μας, αποκτούμε απροσδόκητα οφέλη. Η ανάπτυξη μίας καλής σχέσης μαζί τους μπορεί να οδηγήσει σε μία φιλία ή να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της υπάρχουσας δυσάρεστης κατάστασης στη δουλειά. Μπορεί να μας φέρει σε επαφή με νέους τομείς της εταιρείας ή νέα project στα οποία, πιθανώς, συμμετέχουμε. Πάρτε μέρος στις συνομιλίες στους διαδρόμους των γραφείων, αποδεχθείτε μία πρόσκληση για γενέθλια, μοιραστείτε ένα σνακ με έναν συνάδελφό σας. Προσπαθήστε να μην δείχνετε τη δυσαρέσκειά σας, αντ’ αυτού επωφεληθείτε της γνωριμίας σας, μοιραστείτε κοινές εμπειρίες και ενδιαφέροντα και διατηρείστε μία συχνή επικοινωνία μαζί τους. Bonus tip: προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή, εκτός από τους συναδέλφους σας, και με τους ανωτέρους σας. Είναι καλό να θέτουμε υψηλούς στόχους!
2. Εξέλιξη των δυνατοτήτων μας
Ενημερωθείτε και ρωτήστε για projects που σας αφορούν και στα οποία, πιθανώς, μπορείτε να λάβετε μέρος, έτσι ώστε να δείξετε τις ικανότητές σας και να αναπτύξετε νέες δεξιότητες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι η δυσαρέσκεια σας με τη δουλειά, ενδεχομένως, να μην αφορά την εταιρεία κάθε αυτή, αλλά τη συγκεκριμένη θέση που κατέχετε. Επιπλέον, με τη συμμετοχή μας σε τέτοιες δραστηριότητες θα εμπλουτίσουμε και το βιογραφικό μας. Bonus tip: ζητήστε από τους επόπτες σας, να σας συντάξουν μία συστατική επιστολή σχετική με τη συμμετοχή σας στο εκάστοτε project και έπειτα προσθέστε την στο βιογραφικό μας.
3. Επένδυση στο μέλλον
Μία ευκαιρία που μπορεί να μας προσφέρει μία ανιαρή δουλειά είναι ότι μπορούμε να εξερευνήσουμε, περαιτέρω, τον κλάδο στον οποίο εργαζόμαστε. Πολλές εταιρείες συμμετέχουν σε μεγάλα συνέδρια, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη την επαφή με περισσότερα άτομα του εργασιακού μας κλάδου. Με τη συμμετοχή μας σε συνέδρια, αναπτύσσουμε το επαγγελματικό μας δίκτυο και έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τι πραγματικά μας ενδιαφέρει για την πορεία της καριέρας μας. Bonus tip: πάρτε μέρος σε ένα συνέδριο, όχι απλώς παρακολουθώντας το, αλλά ως ομιλητής. Είναι ένα ισχυρό διαπιστευτήριο στα μάτια των μελλοντικών σας εργοδοτών.
4. Τα μονοπάτια μιας καριέρας
Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε τι πραγματικά θέλετε – και τι δεν θέλετε – για το εργασιακό σας μέλλον, έτσι ώστε να αποφύγετε μία θέση εργασίας που δεν σας ικανοποιεί. Δώστε έμφαση στους εργοδότες και στους ανθρώπους που μπορούν να σας προσφέρουν αυτό που αναζητάτε. Η έρευνα και αναζήτηση νέας θέσης εργασίας μπορεί να μας πάρει χρόνο, έτσι, όμως, θα φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Bonus tip: ένας εξειδικευμένος recruiter μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά στην επαγγελματική μας ανέλιξη, καθότι είναι σε θέση να προτείνει εταιρείες, θέσεις και ευκαιρίες που ταιριάζουν στις ανάγκες και τα προσόντα μας. Δεν χρειάζεται να κάνετε σπασμωδικές κινήσεις, μέχρι να νιώσετε έτοιμοι. Χρησιμοποιήστε τις παραπάνω συμβουλές για να παραμείνετε θετικοί και παραγωγικοί, όσο είστε «κολλημένοι» σε μία θέση που δεν σας ικανοποιεί.
*ΠΗΓΗ: Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο www.careerbuilder.com
http://advice.careerbuilder.com/posts/uncovering–the–benefits–of–a–bad–job
Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr
kariera.gr