α μέσα ενημέρωσης δεν σταματούν να μιλάνε για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα.
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν η AeroMobil, μια startup με έδρα τη Σλοβακία, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να δέχεται προ-παραγγελίες για το όχημά της που πρόκειται να λανσαριστεί το 2020.
Η Kitty Hawk, η εταιρεία που υποστηρίζεται οικονομικά από τον ιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ, ακολούθησε αποκαλύπτοντας τις πρώτες εικόνες του δικού της πρωτοτύπου. Και μια μέρα μετά, η Uber ξεκίνησε το Elevate Summit, ένα τριήμερο συνέδριο που ασχολείται με το όραμα της εταιρείας για την «αστική κινητικότητα από αέρος» στο Ντάλας.
Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν είναι πλέον μόνο στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας. Όμως, υπάρχουν αρκετές ανησυχίες και ζητήματα που ίσως αποτρέψουν την ευρεία υιοθέτηση των αεροπορικών οχημάτων. Ιδού τρία απ’ αυτά.
Έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας
Η Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Αεροπλοΐας επιβλέπει όλη την πολιτική αεροπορία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μπορεί η υπηρεσία να έχει εγκρίνει δοκιμαστικές πτήσεις για διάφορα πρωτότυπα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά θα απαιτούσε πολλά πράγματα το να επιτραπεί στους ιδιώτες να πιλοτάρουν τα αυτοκίνητά τους στον ουρανό. Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θεωρητικά μπορούν να αποφύγουν γέφυρες ή λεωφόρους, αλλά οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν ένα εντελώς καινούργιο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Επίσης, «πολλές περιοχές απαιτούν περαιτέρω έρευνα, ιδιαίτερα ως προς τον προσδιορισμό των λειτουργικών κινδύνων» έγραψε ένας εκπρόσωπος της Διεύθυνσης σε email του στο Fortune.
Υψηλό κόστος
Η AeroMobil είπε ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητό της θα μπορεί να παραγγελθεί για 1,2 έως 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες εικόνες του Kitty Hawk Flyer – που δεν έχει τροχούς – έχει περιγραφεί ως «ένα ακριβό παιχνίδι για το επόμενο ταξίδι σας στη λίμνη». Το ερώτημα που προκύπτει είναι σαφές: μπορούν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα να αποτελέσουν έναν ρεαλιστικό μέσο μεταφοράς της μεσαίας τάξης; Ο Κλίφορντ Ουίνστον, εταίρος στο Brookings Institution, λέει ότι η απάντηση έγκειται στον αριθμό των ιπτάμενων αυτοκινήτων που θα μπορέσουν να υποστηριχθούν στον ουρανό. Θα είναι οι υποδομές σε θέση να υποδεχθούν έναν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που θα λειτουργούν σε τέτοια κλίμακα ώστε να ελαττώνεται το κόστος για τον καθημερινό καταναλωτή;
Ασφάλεια
Αν και τ’ αεροπλάνα θεωρούνται μία από τις ασφαλέστερες μεθόδους ταξιδιού, η προσθήκη ενός επιπλέον αριθμού βαρέων οχημάτων στον ουρανό είναι αιτία ανησυχίας τόσο για τους πιλότους όσο και για περαστικούς. «Δεν θέλουμε τα ιπτάμενα αυτοκίνητα να πέφτουν από τον ουρανό στις στέγες των σπιτιών όταν κάποιος αρρωσταίνει ή παθαίνει καρδιακή προσβολή» λέει ο Ρόμπερτ Γκόρντον, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern. Και η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τους πιλότους των αερογραμμών που έχουν και συγκυβερνήτη, αυτή η πολυτέλεια δεν θα υπάρχει με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα.
fortunegreece.com