Το iYouth Lab είναι μία πλατφόρμα η οποία ενώνει φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, πανεπιστήμια, κολέγια και ερευντικά κέντρα παγκόσμια με βάση τις συνεργασίες σε ερευνητικά, και όχι μόνο, πρότζεκτς και ενδιαφέροντα. Είναι ένα matchmaking tool based on academic interest. Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα βρίσκεται σε BETA έκδοση εδώ και ένα χρόνο, ενώ ετοιμάζουμε την βασική έκδοση η οποία θα είναι έτοιμη μέσα στους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα το iYouth Lab έχει διακριθεί σε αρκετά παγκόσμια events για startups. Πιο συγκεκριμένα η πλατφόρμα έχει γίνει shortlisted στα Top 10% στο Web Summit 16′, Top 20 Startup Bootcamp Amsterdam 17′, Top 100 Webit European Festival και Top 50 Startup Grind Europe. Προς το παρών είμαστε μία ομάδα από τρεις 2 Co-Founders και ένας CTO, οι οποίοι γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε μαζί τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα μόνος/η σου?
Πριν ξεκινήσουμε το iYouth Lab, η ομάδα δούλευε μαζί σε ένα Digital Marketing Agency, και όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα του iYouth Lab, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό, μιας και πάντα θέλαμε να οραματιζόμαστε global αλλά και να δουλεύουμε πάνω σε πράγματα τα οποία βοηθάνε τον κόσμο να πάει ένα βήμα παραπέρα, όπως θέλουμε να πιστεύουμε οτι κάνει το iYouth Lab.
Σε ποιους απευθύνεσαι και τι όφελος μπορούν να έχουν από τις υπηρεσίες σου;
Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να βοηθήσει τα νεότερα μυαλά, φοιτητές, να βρεθούν μεταξύ τους και να συνεργαστούμε στις καινοτόμες ιδέες τους. Δηλαδή να δώσουμε ώθηση στο innovation as a culture (καινοτομία της κουλτούρας), όπως λέμε και εμείς. Παρ’όλα αυτά η πλατφόρμα απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την έρευνα, την επιστήμη, και την καινοτομία από ερευνητικά κέντρα, όπως καθηγητές, ερευνητές, πανεπιστήμια, αλλά και science-enthusiast. Όλοι αυτοί οι χρήστες έχουν για πρώτη φορα΄την δυνατότητα να επικοινωνήσουν αλλά και να συνεργαστούν παγκόσμια με άλλους χρήστες με βάση τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα.
Τι δυσκολίες συνάντησες και πως κατάφερες να τις αντιμετωπίσεις
Οι βασικότερες δυσκολίες που βρίσκει ένας startupper είναι δύο: 1) Να βρει τα σωστά άτομα, 2) Να μπορεί να κάνει pivot σε στοιχεία του startup όσο μαθαίνει περισσότερο το τι θέλει πραγματοκά ο κόσμος από αυτό.
Τι συμβουλές δίνεις στους νέους επιχειρήματίες out there
Να διαβάζουν συνέχεια, να αντιληφθούν οτι ζούμε στην καλύτερη εποχή όπου μπορεί οποιοσδήποτε να προσπαθήσει να κάνει αυτό που πραγματικά αγαπάει και να δουλέψει πάνω σε αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει. Θα πρέπει να έχουμε όλοι οι startuppers στο μυαλό μας οτι η ιδέα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Όλοι έχουν ιδέες. Σημασία έχει η πράξη. Το startup δεν είναι μια ιδέα, αλά αυτό που προκύπτει στην πράξη πολύ μετά από την ιδέα.