Ελαφρά πτωτικά κινήθηκε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισµικού. Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στον κλάδο υποχώρησε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στις 66,3 μονάδες από 68 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, σε υψηλότερο επίπεδο, πάντως, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, όταν κινούνταν στα επίπεδα των 60,8 μονάδων.
Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Φεβρουάριο, ο δείκτης των αρνητικών εκτιμήσεων των εταιρειών του κλάδου για το μέλλον του τομέα στην Ελλάδα διπλασιάστηκε τον Ιούνιο στις -14 μονάδες. Παράλληλα, το ισοσκελισμένο ισοζύγιο στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα ζήτηση έχασε 7 μονάδες. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης διέγραψαν ανοδική τροχιά, όπως συνέβη και με τις εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση στον κλάδο. Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση στον κλάδο εντάθηκε περαιτέρω (στις -30 μονάδες από -25 μονάδες ο δείκτης).
Στο μεταξύ, από το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου το 23% δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 45% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 20% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 9% άλλους παράγοντες ως τα βασικά προσκόμματα στη λειτουργία του.
Συνολικά για την ελληνική οικονομία, η έρευνα του ΙΟΒΕ διαπιστώνει για τον Ιούνιο μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με οριακή άνοδο και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μετά την πτώση που καταγράφηκε το Μάιο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο ανέκαμψε, καθώς ενισχύθηκε στις 94 μονάδες (από 93,2 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα), σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,2 μονάδες). Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται βελτίωση προσδοκιών στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ αντίθετα, επιδεινώνεται το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο.
Στην πλευρά των νοικοκυριών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε ανοδικά.
“Στην εκκίνηση του 3ου τριμήνου του έτους – μιας σημαντικής περιόδου για την οικονομία λόγω των τουριστικών εισροών – η εικόνα της οικονομίας παραμένει σταθερή και οι προσδοκίες ουσιαστικά στάσιμες. Μια περαιτέρω αποσαφήνιση της δυναμικής της οικονομίας μπορεί να αναμένεται από το φθινόπωρο, στο βαθμό που θα έχει υπάρξει πρόοδος σε δύο κρίσιμες πλευρές του προγράμματος: από τη μια πλευρά στην άμβλυνση της αβεβαιότητας για τους όρους χρηματοδότησης της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και από την άλλη, τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
sepe.gr