Σε θετικό έδαφος αναμένεται να κινηθεί η παγκόσμια αγορά smartphone τουλάχιστον έως το 2021. Οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών εκτιμάται ότι θα βαίνουν αυξανόμενες, για να αγγίξουν τα 1,7 δισεκατομμύρια συσκευές το 2021. Σύμφωνα με την IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker International Data Corporation), οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone αναμένεται να διατηρήσουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το 2021 και από τα 1,47 δις συσκευές το 2016, να ανέλθουν σε 1,7 δισεκατομμύρια το 2021. Πάντως, το 2016, η παγκόσμια αγορά γνώρισε τον πρώτο μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, με τις αποστολές να αυξάνονται μόλις κατά 2,5% σε σχέση με το 2015. Η IDC, ωστόσο, εκτιμά ότι η νέα ζήτηση, που θα εκδηλωθεί μετά από μία διετή στασιμότητα στην αγορά, θα είναι αρκετή για να διατηρηθεί η αγορά σε 5ετή μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 3,3%.
“Η αγορά βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, όπως επιβεβαιώνει ο πρώτος μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης”,αναφέρει ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος της IDC. “Πιστεύουμε ότι ο κύριος καταλύτης για νέα ανάπτυξη της αγοράς είναι η οριοθέτηση του κύκλου ζωής γύρω στα δύο χρόνια. Στο τέλος του 2016, υπολογίσαμε ότι περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί ένα smartphone, το οποίο αφήνει αρκετό περιθώριο για πρόσθετους πρώτους χρήστες”, αναφέρει ο ίδιος. Και προσθέτει: “παρά τα πολύ υψηλά επίπεδα κορεσμού σε ώριμες αγορές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη, η Κορέα και η Ιαπωνία, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των χρηστών αντικαθιστά το κινητό τηλέφωνο περίπου κάθε δύο χρόνια. Αναμένουμε ότι αυτές οι τάσεις θα διατηρηθούν για όλη την περίοδο της πρόβλεψης, δηλαδή έως το 2021”, προσθέτει ο αναλυτής της IDC.
Λειτουργικά συστήματα
Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, η εικόνα των μεριδίων αγοράς σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια. Συνοψίζοντας, η Apple κατέχει γενικά μερίδιο 14%-15% στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων, ενώ το Android κυμαίνεται γύρω στο 85%.
Πάντως, όταν η ανάλυση γίνεται με βάση την αγοραία αξία των συσκευών (μη επιδοτούμενη τιμολόγηση λιανικής συσκευών), η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Μέχρι το 2021, η IDC αναμένει ότι η Apple θα κατέχει το 36% της αξίας της συνολικής αγοράς των συσκευών, δηλαδή περίπου $180 δις. Αυτό είναι πάνω από το ήμισυ της συνδυασμένης αξίας όλων των άλλων συσκευών OEM Android συνδυαστικά και δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από τις υπηρεσίες ή το οικοσύστημα της εφαρμογής.
Σε κάθε περίπτωση το λειτουργικό Android συνεχίζει να κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με την IDC να εκτιμά ότι οι αποστολές θα ξεπεράσουν ελαφρώς το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς (2,3% σε ετήσια βάση το 2017).
Από πλευράς όγκου πωλήσεων, η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) συνεχίζει να οδηγεί το ρυθμό ανάπτυξης με σχεδόν το 55% των αποστολών καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης να προέρχονται από αυτήν την περιοχή.
Το λειτουργικό iOS της Apple αναμένεται να επιδείξει ονομαστική αύξηση της τάξης του 1,5% σε ετήσια βάση το 2017, παρά τη σταθερά αυξανόμενη δημοσιότητα γύρω από την κυκλοφορία του iPhone το Σεπτέμβριο. Αυτό συνιστά μια σημαντική βελτίωση από την πτώση 7% στις αποστολές iPhone που σημειώθηκε το 2016. Η IDC αναμένει ότι η άφιξη του iPhone 8 θα ωθήσει ένα νέο κύκλο αναβάθμισης των συσκευών, ο οποίος θα έρθει το 2018.
Πωλήσεις smartphone ανά πλατφόρμα 2017-2021 (εκατ.)
Πηγή: IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker
sepe.gr