Aν και φαινομενικά δεν είναι πολύ δύσκολη ερώτηση, η απάντηση στο «πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια;» μπορεί να αποτελέσει το κλειδί στο αν τελικά θα προσληφθείς ή όχι.
Ο David Wishon, πρώην υπεύθυνος HR στο site αναζήτησης εργασίας Happie και νυν υπεύθυνος διαχείρισης ταλέντων στο Rue La La, εξηγεί: «Ο σκοπός αυτής της κοινής ερώτησης είναι το να καταλάβει ο εργοδότης αν ο υποψήφιος θέλει να κάνει καριέρα ή αν απλώς ψάχνει μία δουλειά, αν οι στόχοι του συμπίπτουν με τους στόχους της εταιρείας και αν έχει ένα ρεαλιστικό πλάνο για το μέλλον».
Ο Dale Kurow, διευθυντής επαγγελματικής εκπαίδευσης υποστηρίζει ότι η απάντηση που θα δώσεις σε αυτήν την ερώτηση θα κάνει την εταιρεία να καταλάβει αν διαθέτεις την απαραίτητη ηθική εργασίας, τον χαρακτήρα και την αφοσίωση για να προσληφθείς.
Να λοιπόν τι θέλουν να ακούσουν και τι όχι οι υπεύθυνοι προσλήψεων κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη ερώτηση:
Πόσο προσεκτικά έχεις σκεφτεί την απάντησή σου
«Δε πρέπει να δείξεις ότι λειτουργείς χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο. Κάνε το άτομο που παίρνει τη συνέντευξη να καταλάβει ότι έχεις σκεφτεί καλά την ερώτηση και ότι στο μυαλό σου, όντως, υπάρχει ένα πλάνο. Θα πρέπει, επίσης, να δείξεις ότι είσαι ευέλικτος. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι τα δεδομένα αλλάζουν, οπότε στόχευσε σε μία ισορροπία ανάμεσα στον δρόμο που θέλεις να πάρεις επαγγελματικά και στο ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά απ’ ότι τα περιμένεις» εξηγεί ο Wishon.
Τι στόχους έχεις και πόσο ρεαλιστής είσαι
«Μη δώσεις την εντύπωση ότι είσαι υπερβολικά φιλόδοξος. Είναι δεκτό να αναφέρεις κάποιες πιθανές αναπτύξεις στην εταιρεία, αλλά αν δείξεις ότι σκοπεύεις να γίνεις CEO μέσα σε 5 χρόνια, την ώρα που η συνέντευξη αφορά μία θέση αρχάριου θα κάνεις πολύ κακή εντύπωση».
Πόσο πρόθυμος είσαι να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου για να πάρεις προαγωγή
Ο Kurow λέει: «Ο υπεύθυνος πρόσληψης δε θέλει να ακούσει ότι σκοπεύεις να μεταφερθείς σε μία υψηλότερη θέση μέσα σε ένα χρόνο ή ότι θες να είσαι κατάλληλος για τη θέση του αφεντικού σου. Μην δείξεις απειλή προς την καριέρα κάποιου άλλου και δείξε ότι καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται χρόνος και πολλή δουλειά για να εξελιχθείς. «Ακόμα δώσε έμφαση στην προθυμία σου να δουλέψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο για να αναπτύξεις την καριέρα σου ως μέλος της εταιρείας», προσθέτει ο Wishon.
gr.askmen.com